Evaluat de Brunilda Nazario, MD pe 03 februarie 2021

Evaluat de Brunilda Nazario, MD pe 03 februarie 2021

Evaluat de Brunilda Nazario, MD pe 03 februarie 2021

În cazurile mai ușoare, pastilele sau injecțiile pot fi suficiente pentru a controla cheagul. Dacă aveți un risc scăzut de reacții adverse, medicul vă poate trata în cabinetul lor. Dar dacă cheagul este prea mare sau aveți alte probleme de sănătate, sunt șanse să aveți nevoie de un tratament mai complex. TVP este considerată o urgență, așa că dacă credeți că o aveți, solicitați asistență medicală cât mai curând posibil.

Medicii vor efectua teste pentru a vedea unde și cât de mare este cheagul. Indiferent de tratament, scopul este de a:

Oprește-ți cheagul să devină mai mare Împiedicați-l să călătorească în alte părți ale corpului, cum ar fi plămânii Reduceți șansele de a forma mai multe cheaguri în viitor

Diluanti de sânge

Anticoagulantele sau diluanții de sânge sunt cel mai frecvent tratament. În ciuda numelui, aceste medicamente nu subțiază sângele și nu vă dizolvă cheagul. În schimb, ele previn complicațiile și ajută la oprirea formării de noi cheaguri.

Există diferite tipuri de diluanți ai sângelui. Puteți obține medicamentul sub formă de pastilă, injectare sau într-o venă (IV). Depinde de locul unde se află cheagul, de ce l-a cauzat, de istoricul dumneavoastră medical și de riscul de formare a cheagurilor viitoare. Motivele de cost pot juca, de asemenea, un rol.

A continuat

Când sunteți diagnosticat pentru prima dată cu TVP, probabil că veți primi un medicament numit heparină sub piele și mai târziu printr-un IV timp de până la 10 zile. Sau medicul ar putea sări peste IV și să vă dea pastile precum apixaban (Eliquis), dabigatran etexilat (Pradaxa), edoxaban (Savaysa) sau rivaroxaban (Xarelto). Aceasta poate fi o opțiune bună dacă nu vă plac fotografiile.

Dacă aveți un risc mai mare ca cheagul să se deplaseze în plămâni, medicul vă va administra heparină mai întâi în IV. Puteți lua un alt anticoagulant mai târziu sub formă de pastilă.

Cât timp ar trebui să luați diluanți de sânge?

Experții sugerează să luați diluanți de sânge timp de cel puțin 3 luni. Dacă TVP a rezultat din lucruri precum traume sau intervenții chirurgicale, sau dacă sunteți în repaus la pat, poate fi necesar să le luați până când riscul dispare. De asemenea, puteți să le luați mai mult sau pe termen nelimitat dacă medicul nu știe ce a cauzat TVP. Veți primi controale regulate în timp ce luați droguri.

Unul dintre efectele secundare majore ale diluanților de sânge este sângerarea. Dacă aveți vânătăi sau sângerați prea mult, spuneți imediat medicului dumneavoastră. Este posibil ca femeile însărcinate, persoanele cu cancer activ sau cu probleme renale să nu poată lua niște diluanți ai sângelui. Întrebați-vă medicul despre avantajele și dezavantajele și care opțiuni pot fi cele mai bune pentru dvs.

Clot Busters

Dacă aveți cheaguri severe de sânge, poate fi necesar să mergeți la spital. În timp ce sunteți acolo, medicul vă poate oferi un medicament puternic numit terapie trombolitică sau un eliminator de cheaguri. Spre deosebire de diluanții de sânge, distrugetorii de cheaguri, după cum sugerează și numele, pot dizolva cheaguri în câteva zile. Este posibil să obțineți medicamentul printr-un tub IV sau un cateter plasat direct acolo unde este localizat cheagul.

Distrugerile de cheaguri nu sunt pentru toată lumea. Sângerarea abundentă este un efect secundar, așa că nu o veți obține dacă aveți un risc mare de sângerare severă sau o șansă mai mare ca cheag de călătorie către plămâni.

Filtru Vena Cava Inferioară

Dacă riscul de sângerare este prea mare pentru diluanții de sânge sau pentru distrugerea cheagurilor, medicul vă poate sugera un filtru de vena cavă inferioară (IVC) pentru a preveni un PE. IVC este cea mai mare venă a ta. Aduce sângele înapoi la inimă din partea inferioară a corpului.

A continuat

Filtrul va prinde un cheag pe măsură ce trece prin fluxul sanguin. Pentru a-l introduce, medicul va face o mică tăietură în picior sau gât și va introduce un tub flexibil numit cateter în IVC. Ei vor trece filtrul, un dispozitiv asemănător unui fir, prin cateter.

Filtrul IVC nu tratează, dizolvă și nu împiedică corpul dumneavoastră să formeze cheaguri. În funcție de riscul dvs. pentru viitoarele TVP și EP, medicul poate lăsa filtrul în interiorul dvs. permanent sau îl poate elimina după un timp. Veți avea o vizită de urmărire la aproximativ 4 până la 6 săptămâni după inserție pentru a decide dacă îl vor îndepărta sau îl vor lăsa pe loc.

Sindromul post-trombotic

Sindromul post-trombotic (PTS) este o altă complicație frecventă a TVP. Poate provoca dureri de picioare, umflare și acumulare de sânge în picior. Se întâmplă de obicei la câteva săptămâni sau luni după o TVP.

Aproximativ 20% până la 50% dintre persoanele cu TVP ajung cu PTS. Îți poate afecta calitatea generală a vieții. Dar există lucruri pe care le puteți face pentru a evita să o aveți, cum ar fi:

Mersul pe jos. Experții vă recomandă să încercați să mergeți cât mai curând și cât de mult vă puteți descurca atunci când aveți TVP. Acest lucru vă poate ajuta să evitați PTS după tratament și să vă întărească mușchii gambei. Ciorapi compresivi. Compresia poate crește fluxul de sânge în vene și poate preveni simptomele PTS. Sunt ca o pereche de șosete strânse care lovesc sub genunchi. Le porți în timpul zilei. Puteți găsi șosete de compresie fără prescripție medicală, dar opțiunile de prescripție ar putea funcționa mai bine. Experții spun că cel mai bine este să le folosiți după ce ați terminat tratamentul cu anticoagulant.

TVP este o urgență medicală gravă care poate duce la deces dacă nu este tratată sau dacă cheagul ajunge în alte părți ale corpului. Dacă aveți antecedente familiale de TVP sau probleme de sănătate care fac mai probabil să aveți cheaguri de sânge, adresați-vă medicului dumneavoastră despre cel mai bun tratament.

Referință medicală WebMD Evaluat de Brunilda Nazario, MD pe 03 februarie 2021

Surse

SURSE:

UpToDate: „Prezentare generală asupra tratamentului trombozei venoase profunde (TVP) la nivelul extremităților inferioare”, „Educația pacientului: tromboză venoasă profundă (cheaguri de sânge în picioare) (Noțiuni de bază)” „Educația pacientului: tromboză venoasă profundă (TVP) (Dincolo) Elementele de bază),”  „Educația pacientului: Warfarină (dincolo de elementele de bază),” „Tromboembolism venos: inițierea anticoagulării (primele 10 zile)”

Clinica Mayo: „Tromboză venoasă profundă (TVP).”

ClotCare: „Întrebări frecvente despre Warfarin (numele de marcă Coumadin).”

Medicina Johns Hopkins: „Plasarea filtrului venei cave inferioare (IVC)”, „Transcateter percutanat: tratamentul trombozei venoase profunde (TVP).”

Clinica Cleveland: „Tromboza venoasă profundă (TVP): management și tratament.”

Memorial Sloan Kettering Cancer Center: „Despre plasarea filtrului pentru vena cava inferioară (IVC)”.

Cedars-Sinai.org: "Sindromul post-trombotic."

Hematologie: „Sindromul post-trombotic”.

Dacă aveți sindrom post-trombotic (PTS), este posibil să aveți durere, umflare și alte simptome la săptămâni sau luni după ce ați avut tromboză venoasă profundă (TVP) – un cheag de sânge într-o venă adânc în interiorul corpului dumneavoastră. Nu există un remediu pentru PTS, dar există lucruri pe care le puteți face pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor.

Cheaguri de sânge în venele profunde – cel mai adesea în picior, dar uneori în braț – pot provoca PTS atunci când distrug valvele mici care vă ajută să curgă sângele către inimă. Supapele slăbite curg și permit lichidului să se acumuleze în piciorul inferior. Uneori, cheagul nu se vindecă complet și blochează fluxul sanguin.

Pe lângă durere și umflare, PTS poate provoca simptome precum:

Senzații de greutate, durere, mâncărime sau furnicături Crampe Modificări ale pielii, cum ar fi uscăciune, roșeață, întunecare sau îngroșare Varice răni ale pielii numite ulcere

Sfaturi pentru gestionarea PTS

Pentru a vă simți cel mai bine cu PTS, poate fi necesar să utilizați mai multe terapii și să faceți câteva schimbări în stilul de viață.

Purtați ciorapi compresivi. Ciorapii elastici de compresie sunt principalul tratament pentru PTS. Acești ciorapi strâmți ajută mușchii picioarelor să miște lichidul în sus pentru a ușura umflarea și durerea.

Le puteți cumpăra fără prescripție medicală, dar medicul dumneavoastră vă poate prescrie un ciorap mai puternic. Aceste articole de îmbrăcăminte mai strânse aplică mai multă presiune pentru a ajuta sângele din vene să curgă în direcția corectă. Dacă PTS vă afectează brațul, puteți purta o mânecă de compresie care funcționează în același mod.

Este posibil să fie nevoie să purtați ciorapi luni sau ani pentru a vă controla simptomele.

Ciorapii de compresie vin într-o varietate de dimensiuni, materiale și culori. Personalul unui magazin de materiale medicale vă poate măsura și vă poate arăta opțiuni care se potrivesc piciorului și stilului dvs. personal.

Dacă considerați că ciorapii compresivi sunt incomozi, întrebați-vă medicul dacă este în regulă să utilizați un ciorapi până la genunchi. Ar putea fi mai ușor de îmbrăcat și mai confortabil decât unul care se ridică până la coapsă.

Încercați să vă pregătiți dimineața, când piciorul este cel mai puțin umflat. De asemenea, pune-ți ciorapii la prima oră dimineața, când umflarea este cea mai scăzută.

Alte sfaturi pentru a vă asigura că ciorapul este confortabil:

Purtați ciorapul numai pe membrul cu PTS și scoateți-l noaptea. Începeți purtați-l doar câteva ore pe zi, crescând treptat timpul. Urmați instrucțiunile de curățare de pe etichetă pentru a preveni contracția și deteriorarea. În timp ce ciorapul este pus, nu îl tăiați, nu îl rulați sau nu îl pliați. Cumpărați un ciorap nou la fiecare 3 până la 6 luni.

A continuat

Este o idee bună să folosiți mănuși de cauciuc pentru o prindere mai bună atunci când vă puneți ciorapul. Puteți folosi, de asemenea, un ajutor pentru ciorapi pentru a vă extinde raza de acțiune, dacă vă este greu să vă aplecați.

Hidratati regulat. Acest lucru vă poate ajuta să preveniți ulcerele din piele în zonele afectate de PTS. Întrebați-vă medicul care creme hidratante sunt cele mai bune pentru dvs. Ei pot sugera loțiuni neiritante, cum ar fi vaselina sau creme de barieră cu oxid de zinc.

Ridică piciorul. Faceți acest lucru de câteva ori pe parcursul zilei în timp ce sunteți așezat sau întins pentru a reduce durerea și umflarea.

Faceți schimbări în stilul de viață. Simptomele dumneavoastră se pot ameliora dacă:

Slăbește dacă ești obez. Mergeți în fiecare zi pentru a vă îmbunătăți forța musculară și sănătatea inimii. Faceți exerciții care construiesc mușchii picioarelor mai puternici și mai flexibili. Alăturați-vă unei clase conduse de un instructor care include exerciții care vă pun inima să bată și vă întăresc mușchii gambei. Limitați-vă timpul la temperaturi ridicate, ceea ce poate declanșa umflături și senzații de greutate.

Opțiuni pentru PTS greu de tratat

Dacă simptomele dvs. PTS încă vă împiedică viața de zi cu zi după ce ați luat măsuri pentru a le gestiona, medicul dumneavoastră vă poate sugera alte tratamente, cum ar fi:

Dispozitive de compresie. Produse numite "dispozitive de asistență la întoarcerea venoasă" sunt alimentate de la baterie, astfel încât să vă puteți deplasa în timp ce purtați unul.

Dacă aveți multe dureri sau umflături, medicul dumneavoastră vă poate sugera o "compresie pneumatică intermitentă" dispozitiv. Are mâneci care alunecă peste gambe, unde se strâng și se eliberează în cicluri de 20 până la 60 de secunde. Te așezi sau te culci în timpul tratamentului, care se face de obicei de mai multe ori pe zi timp de 20 până la 30 de minute.

Corticosteroizi. Cremele sau unguentele cu steroizi vă pot ușura simptomele pielii.

Terapii pentru ulcer. Compresia este principalul tratament pentru ulcerele cauzate de PTS. De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate prescrie pansamente speciale pentru piele și un medicament numit pentoxifilină pentru a îmbunătăți fluxul de sânge nanovein în farmacii și oxigen către țesuturile de vindecare.

Interventie chirurgicala. Dacă simptomele dumneavoastră sunt severe, medicul dumneavoastră vă poate vorbi despre opțiunile dumneavoastră de intervenție chirurgicală. Acestea pot include operații pentru repararea supapelor deteriorate, îndepărtarea unui blocaj sau plasarea unui stent – un tub minuscul cu plasă care ajută la menținerea venelor deschise.

Referință medicală WebMD Evaluat de Brunilda Nazario, MD pe 03 februarie 2021

Surse

SURSE:

Hematologie: "Sindromul post-trombotic."

Cedars Sinai: "Sindromul post-trombotic."

Alianța Națională a Cheagurilor de Sânge: "Sindromul post-trombotic."

Circulaţie: "sindrom posttrombotic," "Sindromul posttrombotic: strategii de prevenire, diagnostic și tratament bazate pe dovezi."

Deutsches Ärzteblatt International: "Tratamentul sindromului post-trombotic."

VascularCures.org: "Ce este sindromul post-trombotic (PTS)?"

Societatea Americană de Hematologie: "Cum tratez pe scurt: gestionarea sindromului post-trombotic."

Jurnalul de tromboză și hemostază: "Studiu controlat randomizat al unui nou dispozitiv portabil de compresie a gambei (Venowave) pentru prevenirea trombozei venoase la pacientii neurochirurgical cu risc ridicat."

Clinica Cleveland: "Dispozitiv de compresie pneumatică intermitentă (IPC)."

Institutul UPMC pentru Inimă și Vasculară: "Stenturi venoase."

Nu-ți poți controla vârsta. Și nu îți poți controla genele. Dar puteți controla unele dintre lucrurile care vă afectează șansele de tromboză venoasă profundă (TVP) prin alimentele pe care le alegeți.

Conexiunea Greutate

Excesul de greutate sau obezitatea pune o presiune suplimentară asupra venelor din pelvis și picioare și vă dublează șansele de TVP. O dietă sănătoasă vă va ajuta să vă gestionați greutatea, deoarece vă ajută să controlați inflamația și tensiunea arterială, două lucruri care vă afectează șansele de a dezvolta un cheag.

Ce să mănânce

În multe privințe, alimentele care ajută la prevenirea TVP sunt aceleași alimente recomandate pentru orice stil de viață sănătos:

Peşte Păsări de curte Fructe Legume Cereale integrale Nuci Fasole Grăsimi sănătoase precum uleiul de măsline și canola

Aceste alimente au un impact unu-dou atunci când vine vorba de a vă ajuta să controlați inflamația. În primul rând, oferă nutrienți, cum ar fi flavonoidele și antioxidanții, care reduc în mod direct inflamația. Și, ca parte a unui plan de alimentație sănătoasă, vă pot ajuta să pierdeți în greutate, ceea ce ușurează presiunea asupra vaselor de sânge și diminuează inflamația în întregul corp. Deși sunt necesare mai multe studii, alți nutrienți care pot controla inflamația includ acizii grași omega-3 găsiți în uleiul de pește și flavonoidele găsite în ciocolata neagră, struguri și unele ceaiuri.

Interacțiuni aliment-medicament

Unele alimente sănătoase care sunt bogate în vitamina K pot face ca medicamentele care subțiază sângele, cum ar fi warfarina (Coumadin), să fie mai puțin eficiente.

Dacă sunteți pe diluanți ai sângelui, discutați cu medicul dumneavoastră despre:

Spanac Kale varză de Bruxelles Varză verde Brocoli Suc de merișoare Ceai verde Maioneză Ulei de pește

Poate că nu trebuie să stai departe de aceste alimente, ci să le consumi în cantități mici și consistente.

Alimente de care să stai departe

Inflamația este modalitatea corpului tău de a vindeca daunele celulare cauzate de invadatori aleatori, cum ar fi substanțele chimice, polenul și microbii. Dar anumite alimente pot provoca inflamații persistente în corpul tău. Acest lucru poate duce la boli grave care împiedică sângele să se miște și să se coaguleze corect, cum ar fi diabetul și bolile de inimă.

Pentru a reduce riscul de TVP, evitați aceste alimente:

Alimente rafinate, procesate, cum ar fi pâine albă, orez alb, biscuiți, cartofi prăjiți, cereale dulci, produse de patiserie, alimente preambalate și fast-food Sifone și alte băuturi dulci Bomboane Grăsimile trans precum margarina, shorteningul și untura Carne roșie și procesată

A continuat

Du-te ușor la sare

Când obțineți mai multă sare decât aveți nevoie, tensiunea arterială ar putea crește și corpul dumneavoastră reține apa. Acest lucru vă stresează inima și poate cauza probleme cu modul în care sângele vă curge și coagula.

Alimentele preambalate și procesate conțin multă sare. Chiar dacă nu ajungeți des la salină, este posibil să obțineți mai multă sare decât aveți nevoie. În funcție de vârstă și starea de sănătate, majoritatea adulților ar trebui să rămână sub 2.300 de miligrame de sodiu pe zi. Adică aproximativ 1 linguriță. Majoritatea americanilor iau 3.400 de miligrame pe zi.

Acest lucru nu înseamnă că nu poți adăuga aromă mâncărurilor tale. Cumpărați alimente cu conținut scăzut de sodiu sau fără sodiu și clătiți conservele sărate precum fasolea, tonul și legumele. Apoi, folosește ierburi și condimente pentru a înlocui toată acea sare.

Alcool: să bei sau să nu bei?

Deși un pahar mic de vin roșu vă poate subția sângele și vă poate ajuta inima, mai mult de 2 porții de alcool pe zi crește numărul de trombocite din sânge. Acest lucru vă poate crește riscul de formare a cheagurilor de sânge.

O porție este definită ca:

12 uncii de bere, aproximativ o sticlă 5 uncii de vin 1,5 uncii de alcool tare (aproximativ un pahar)

Alcoolul poate interfera, de asemenea, cu medicamentele care diluează sângele. Fiți sincer cu medicul dumneavoastră despre cât de mult alcool beți și întrebați ce este mai bine pentru corpul dumneavoastră.

Întrebarea cofeinei

Juriul este încă în discuție despre relația dintre cofeină și TVP.