ANF ​​е революционен холистичен подход към болката и възпалението.

ANF ​​е революционен холистичен подход към болката и възпалението.

ANF ​​е революционен холистичен подход към болката и възпалението.

Неговият афинитет към mu рецептора е ~ 200 пъти по-малък от този за морфина.

Това предполага, че митрагининът може да има по-малко пристрастяващ потенциал от други опиати като морфин и може да има по-малко странични ефекти. Въпреки това, той може да има и по-малко мощни ползи, което може да означава, че е необходима по-висока доза за постигане на желаната аналгезия, което също би увеличило рисковете и страничните ефекти. Това трябва да бъде подредено в опити при хора, но тези данни са ограничени. Преглед на публикуваните проучвания от 2017 г. установи:

Анализът на данните предполага, че кратомът притежава някои предимства като стимулиращи и седативни ефекти, както и антиноцицептивни ефекти. Изглежда, че инхибира освобождаването на провъзпалителни медиатори и съдовата пропускливост и може да подобри имунитета. Освен това може да е антидепресант и аноректик. Кратомът обаче може да причини интрахепатална холестаза, гърчове, аритмия, да наруши функцията на паметта, кома и смърт. Описаните психологически прояви са еуфория и чувство на релаксация до тежки симптоми като агресия, враждебност и психоза. Описаните медицински прояви са полиурия, сухота в устата, повръщане и резки движения.

Има и съобщения за случаи на пристрастяване и отказ от употреба на кратом.

Особено безпокойство е потенциалът за чернодробна токсичност при хронична употреба. Това често е токсичност, която убива лекарствата в етапа на развитие. Тъй като кратомът се рекламира специално за хронична болка и като заместител на опиатите за това, трябва да разгледаме внимателно хроничната токсичност. Това може да не е лесно очевидно за потребителите и абсолютният риск може да е нисък, но тъй като употребата на кратом се увеличава, случаите на чернодробна токсичност ще се увеличат пропорционално. Точно това е причината да провеждаме проучвания за токсичността, преди да позволим на лекарството да бъде продадено на хиляди или милиони потребители.

Привържениците на кратом често цитират безопасното му традиционно използване като аргумент срещу регулирането (и то не е добро), но тъй като е психоактивно лекарство, то има потенциала да бъде използвано и се използва от някои, за да получи легален Високо. Той произвежда подобни на опиати ефекти на еуфория при високи дози и може също да причини подобни психологически странични ефекти, като халюцинации. По същество традиционната употреба в суров вид или като чай обикновено включва ниски дози и това не означава, че кратомът е безопасен при по-високите дози, които са вероятни, ако се използва като лекарство за развлечение. Традиционната употреба извън научни изследвания също е много слаба при откриване на статистически рискове или дългосрочна токсичност, като чернодробна токсичност.

Какво ще кажете за възможността за фатално предозиране? Изявленията на FDA за кратом подчертават и актуализират техните доклади за остро предозиране, водещо до смърт. Това по същество са всяка смърт, при която в токсикологията е открит митрагинин. В повечето случаи не е ясно каква роля играе митрагининът в смъртта, но в някои от случаите митрагининът е единственото открито вещество. Последното изброяване е 40 смъртни случая, свързани с кратом (отново, не е задължително да са причинени от употребата на кратом).

Работата на FDA е да защитава обществото от вредни лекарства, така че опасенията им са разбираеми. В другия край на спектъра Асоциацията на Кратом отрича всякакво предозиране или смъртен потенциал и това също няма смисъл или съвпадение с доказателствата. Към настоящия момент доказателствата подкрепят заключението, че има потенциал за предозиране от кратом, но е необходимо допълнително проучване, за да се оцени какъв е този потенциал. Може да има важни лекарствени взаимодействия, например, или чувствителни популации поради съпътстващо заболяване, които трябва да бъдат открити.

Проучванията върху животни са установили, че митрагининът във високи дози може да причини потискане на дишането, но този потенциал изглежда е много по-малък, отколкото при морфина или други опиати. Респираторна депресия обаче не е докладвана клинично при хора. Един скорошен преглед на тази и цялостната безопасност на кратом заключи, че просто няма достатъчно данни, за да се направят някакви твърди заключения.

И така, къде стоим?

Кратом и неговите съставки, митрагинин, 7-хидроксимитрагинин и други, трябва да се считат за сериозно лекарство. Фактът, че е получен от растение и има дълга история на традиционна употреба, е без значение. Точно същото може да се каже и за опиума. Митрагининът е лекарство, което действа в мозъка с широк спектър от ефекти, свързани с опиоидни рецептори и други рецептори, като моноаминовите рецептори. Компонентите на Kratom също са инхибитори на Cox-2, което означава, че има подобни на аспирина ефекти.

Лекарствата имат различни ефекти при различни дози, някои от които са потенциално използвани за полза, докато други са отрицателни странични ефекти. Наркотиците също имат потенциал за токсичност, лекарствени взаимодействия и в този случай за пристрастяване, злоупотреба и отнемане. Няма причина да не преминете през нормалния процес на разработване на лекарства, идентифицирайки активните съставки, изучавайки ги и правите пълна оценка на техните рискове и ползи. Често естествено извлечените химикали се променят, за да подобрят техния фармакологичен профил.

Изглежда, че кратомът има голям потенциал като източник на нови лекарства. Въпреки това, досега изглежда, че съставките на кратома работят чрез известни рецептори и пътища. Все пак той може да има профил на активност на опиатния рецептор, който потенциално превъзхожда другите опиати по отношение на баланса между полезните и вредните странични ефекти.

Не мисля, че кратомът трябва да бъде класифициран като график 1, което FDA и DEA се опитаха да направят преди две години, но трябваше да се откажат поради обществена и политическа реакция. Списък 1 е за вещества с потенциал за злоупотреба, но без законна медицинска употреба. Проблемът с тази категоризация е, че тя ще осуети научното изследване и точно от това се нуждаем в момента.

Може да е твърде късно, защото вече е широко достъпен като билкова добавка, но кратомът трябва да се счита за изследвано ново лекарство и правилно научно проучен. Отчаяно се нуждаем от повече възможности за лечение на болка, особено хронична болка, и всяко допълнение към нашия инструментариум е изключително добре дошло.

Би било изключително жалко, ако кратомът продължи да се развива като нерегламентирана добавка. Това също ще попречи на научното изследване и вероятно ще доведе до ненужна вреда. С нарастването на пазара се увеличават и по-концентрираните и мощни форми на лекарството, а заедно с това и потенциалът за злоупотреба, токсичността, риска от предозиране и страничните ефекти. Тези пазари също се рекламират чрез разпространение на конспирация срещу истаблишмент, което вреди на цялата система.

Разбирам, че в момента има хора, които използват разумни дози кратом, за да управляват собствената си хронична болка, и не бих им отнел това. Но може би те могат да продължат да имат достъп до регулирана форма на кратом, под подходящ медицински надзор, докато проучванията продължават. Това обаче не е подходящо лекарство за улицата.

В крайна сметка единственото дългосрочно решение е да се направи наука. Нуждаем се от качествени клинични изпитвания, за да изясним рисковете и ползите.

Автор

Стивън Новела

Основател и понастоящем изпълнителен редактор на научно-базирана медицина Стивън Новела, доктор по медицина, е академичен клиничен невролог в Медицинския факултет на Йейлския университет. Той също така е домакин и продуцент на популярния седмичен научен подкаст The Skeptics’ Guide to the Universe и автор на NeuroLogicaBlog, ежедневен блог, който обхваща новини и проблеми в неврологията, но също така и общата наука, научния скептицизъм, философията на науката, критичното мислене и пресечната точка на науката с медиите и обществото. Д-р Новела също е създал два курса с The Great Courses и е публикувал книга за критичното мислене – наричана още The Skeptics Guide to the Universe.

Какво е ANF?

Amino Neuro Frequency е система за лечение, която се преподава основно на физиотерапевти и хиропрактики. Да цитирам от сайта:

ANF ​​е революционен холистичен подход към болката и възпалението. Практикуващите изследват тялото, следвайки нервните пътища и се фокусират върху намирането на основната причина за проблема на пациента. Те прилагат ANF дискове върху кожата, за да намалят болката, да премахнат възпалението и да предотвратят разпространението му през нервната и лимфната система. Те използват дисковете във връзка с мануална терапия.

Как работи?

От същия уебсайт:

Той използва комбинация от честотно излъчващи носими устройства, ANF Discs. Всеки диск се нанася директно върху кожата и се активира от топлината на тялото. Те предават уникален диапазон от честоти през невроните в тялото. Нервната система улавя тези честоти, започвайки процес на самолечение и саморегулиране. Чрез подобряване на сигнализирането на нервната система директно на клетъчно ниво, ефектът от лечението е много по-бърз и има забележителни трайни резултати. ANF ​​терапията не изисква употребата на никакви лекарства или химикали.

ANF ​​дисковете са петна от един инч, които залепват по кожата. Те съдържат 22,8% органични въглеродни фрагменти, за които се твърди, че съхраняват и предават радиочестота под формата на субхармонични сигнали, програмирани на специфична честота от патентовано устройство AFG. Той предоставя на биополето информация чрез симпатичен резонанс; тялото ви разпознава кой целеви резултат поддържа пластирът. „Връзката от пластира с тялото се осъществява чрез нервната система и седемте слоя биоенергия, която тялото произвежда естествено, като пластирът осигурява сигнал за насърчаване на клетъчната комуникация за намаляване на стреса и тревожността, като същевременно възстановява дисбалансите, като пример.

не купувам нищо от това. ти ли

Можеш ли да си купиш дисковете?

Не, първо трябва да посетите курсовете, за да сте квалифицирани да ги използвате. Всеки курс представя набор от дискове. Курс 1 въвежда използването на първите 20 диска, което е достатъчно, за да помогне на 80% от всички случаи на болка и възпаление. При всеки пациент се използват множество дискове. Във видеоклиповете ги залепват навсякъде, изпъкнали по лицето си, няколко в една анатомична област като корема. Твърди се, че дисковете намаляват нивата на болка в рамките на минути и са ефективни в продължение на 72 часа.

Отзиви

Има три видео препоръки от лекари, които използват ANF и твърдят, че са получили драматични резултати при лечението на всичко – от навяхвания до фибромиалгия. Заглавията на видеоклиповете ги изброяват като „лекар“ и не разкриват, че те са хиропрактики, а не лекари. Единият описва пациент, чиято болка е нараснала от 10/10 до 2/10 само минути след поставянето на диска. Ако болката е причинена от нараняване или възпаление, как би могла да отшуми толкова бързо, без време за възстановяване на тъканите?

Разбира се, има отзиви на пациенти, които винаги са проблематични. Това, което липсва, са доказателства от контролирани научни изследвания. От нас се иска да приемем ефикасността на ANF само въз основа на отзиви, без нищо наподобяващо научни доказателства. И всички знаем, че препоръките не са надеждно доказателство и че всеки продавач на шарлатанско или змийско масло може да предостави произволен брой препоръки (някои от реални клиенти, други измислени).

Докладва ученик

Имаме акаунт от първа ръка. Физиотерапевт присъства на курс от ниво 1 и описва опита си.

Първо, той обяснява защо е посетил курса. Съпругата му има множество здравословни проблеми и е „нещастна през последните десет години“. След като множество конвенционални практикуващи не успяха да й помогнат, „дойде време да се заемем с правенето на някои луди неща“. Приятел й направи лечение с ANF диск и „Енергията й се промени, тонът на кожата й се промени и тя отново имаше живот… [тя] започна да се чувства по-добре за първи път от повече от десетилетие.“

Той присъства на курса с „отворен, но скептичен ум“. Той научи, че тялото е пълно с енергия и има хиляди различни честоти (Hz) в човешкото тяло. Дисковете ANF имат вграден гъвкав въглероден метал; те имат различни честоти, предназначени да се насочат към различни системи/структури/и т.н.

След лечение с ANF той успя да докосне пръстите на краката си за първи път от 20 години. Класът беше малък (15) и учениците имаха поне двама пациенти на всеки час, с които да учат. Всеки пациент е получил резултати, някои повече от други.

Класът включваше преглед на анатомията, особено на лимфната система. Той казва: „Ние като клиницисти много често забравяме колко важна е лимфната система за всичко. (О, наистина? Колко важно? Откъде знаеш? И какво общо има това с дисковете и честотите? И наистина се съмнявам, че е важно „за всичко“.) ANF се преподава като допълнение към други лечения, не като замяна.

Той смята да използва ANF в практиката си, но все още има някои въпроси. И имам някои отговори:

Как да разберем каква честота е структура/система/клетка/и т.н. на човешкото тяло? [Ние не го правим.]Как се създават дисковете и как задържат енергията си? [Те няма да ни кажат как са създадени, защото не искат да разкрият колко фалшив е техният собствен метод. И те не задържат енергия.]Какъв тип изследвания бяха направени специално за разработване на протоколи за лечение? [Никакъв.]

Той предположи, че подобренията, които наблюдава, са произведени от дисковете. Но дисковете може да нямат нищо общо с това. Има и други възможни обяснения за неговите наблюдения: фактори като внимание, внушение, релаксация, натиск от връстници и т.н. За да изключите възможността дисковете да са просто плацебо, ще трябва да направите двойно-сляпо проучване. И би било тривиално лесно да се направи. Производителят може да предостави плацебо дискове, които не са били обработени и програмирани. Ако ANF дисковете са наистина ефективни, провеждането на подходящо плацебо-контролирано проучване би потвърдило техния продукт и разходите за проучване биха били отлична инвестиция, която би им дала права на самохвалство с голяма потенциална финансова възвръщаемост. Такова проучване не е правено. Мисля, че мога да отгатна защо.

Насърчавам ви https://preglednaprodukta.top/ да отидете на тази уеб страница и да кликнете върху видеоклипа „Защо работи“, където пациентът задава този въпрос и терапевтът се опитва да отговори. Той дава забавен неотговор, пълен с всякакви псевдонаучни глупости; доста е забавно. Освен всичко друго, той обяснява, че след лечението пациентът може да очаква да изпита симптомите на детоксикация: виене на свят, гадене, изпотяване, главоболие. Той казва, че това е добър знак, защото показва, че тялото се лекува; симптомите могат да продължат няколко дни.

„Вградените честоти“ са фалшиви

И преди съм писал за „Честотите и техните родствени заблуди“. Някои други продукти, които твърдят, че имат вградени честоти, са продуктите на Power Balance, Ancestor Bands (те имат специалните честоти, които ще ви свържат с мъртвите ви предци) и часовниците Philip Stein (с честоти, които ще ви помогнат да заспите).

Те обикновено използват думата „честота“ изолирано. Но думата е безсмислена, освен ако не посочите „честота на какво“. Честотата се дефинира като броя на поява на повтарящо се събитие за единица време и трябва да посочите кое събитие се повтаря. Обороти в минута (RPM), сърдечни удари в минута, вълни от светлина или звук, цикли в секунда.