недоносени бебета: Кой ще говори за тези „малки момчета?“

недоносени бебета: Кой ще говори за тези „малки момчета?“

недоносени бебета: Кой ще говори за тези „малки момчета?“

В интервю за Medical News днес, неонатологът д -р Шарли Гилори говори за работата си, като се грижи за много малки бебета, как неравенството в здравето на здравето говори за неравенството в здравето засяга недоносеността и какви мерки за общественото здравеопазване е създала, за да се противопостави на тях.

В Съединените щати около 10% от бебетата се раждат преждевременно всяка година, което означава преди 37 седмици бременност. В световен мащаб има около 15 милиона преждевременни раждания годишно.

Докато медицинският напредък е гарантирал, че много бебета, родени преждевременно оцеляват и имат добри дългосрочни резултати, недоносеността остава водещата причина за смърт при деца под 5 години в световен мащаб.

В това интервю за специални характеристики Medical News днес разговаря с д-р Чарли Гилори, доцент в Медицинския колеж Baylor и директора на програмата за обществено здраве на новороденото в Тексас в Хюстън, и в Хюстън.

dr. Преди това Гилори е бил директор на кампанията за преждевременна кампания в Тексас за март на Dimes. По време на нашето интервю д -р Гилори беше на повикване в отделението за интензивно лечение на неоната на ниво 4 (NICU) в Тексас и ще бъде през следващите 6 седмици.

Ниво 4 NICU осигуряват най -високото ниво на грижа за недоносени и критично болни бебета. Тук се грижат най -малките бебета, родените преди 32 седмици и с тегло по -малко от 1500 грама.

д -р. Гилори даде на MNT някаква основна информация за недоносеността и известните рискови фактори. Тя също така обясни как грижата за недоносените бебета се е променила по време на кариерата й и как нейното звено и семействата, с които работи, са се справили по време на пандемията Covid-19.

Говорихме за дългосрочните перспективи на бебетата как тя говори с родителите и каква подкрепа за подкрепа на семейството и приятелите могат да предложат.

dr. Гилори също обсъди как социалните детерминанти на здравето влияят на преждевременността и какви мерки за обществено здраве е разработила, за да се справи с тях.

Ние леко редактирахме преписа на интервюто за яснота.

Преждевременните раждания са във възход

mnt: Какво точно означават здравните специалисти, когато казват, че бебето е преждевременно?

dr. Гилори: Според Американската академия по педиатрия (AAP), преждевременното раждане е доставянето на бебе преди завършване на гестационната стойност от 37 седмици.

Има три категории недоносени раждания: Кремките за късно недоносени се раждат между 34 седмици и 36 седмици и 6 дни бременност, умерените недоносени бебета се раждат между 32 и 33 гестационни гестации и много преждевременно раждания се раждат На по -малко от 32 седмици бременност.

През 2019 г. преждевременното раждане засегна 1 на всеки 10 бебета, родени в САЩ, и това е тревожно.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), процентът на преждевременните раждания намалява от 2007 г. до 2014 г. Техните изследвания показват, че това вероятно се дължи на по -ниския брой раждания на тийнейджъри и млади майки.

Но скоростта на недоносени раждания се повиши за петата година поред през 2019 г. Важно е, че все още има расови и етнически различия в коефициента на преждевременно раждане.

CDC обяснява, че През 2019 г. процентът на преждевременно раждане сред афроамериканските жени е 14,4%. Това е [почти] 50%по -високо от процента на преждевременно раждане сред белите жени, където е 9,3%, а испаноядците, където е 10%.

Тази тенденция е смущаваща. Трябва да работим не само за да намалим недоносеността, но и да намалим разликата между степента на недоносеност на черните бебета и тези на други раси и етноси.

mnt: Има ли конкретни рискови фактори? Кой е по -вероятно да има преждевременно бебе?

dr. Гилори: Има множество рискови фактори, свързани с преждевременните раждания.

Те включват репродуктивни фактори на майката, като история на преждевременно раждане и възрастта на майката. Майките, които имат анамнеза за преждевременно раждане, са изложени на висок риск от повторни преждевременно доставки. В допълнение, възрастта на майката е свързана с недоносени раждания. Майките, по -млади от 18 години, и тези по -възрастни от 35 години са изложени на висок риск да доставят бебето си преждевременно. Важно е и множество гестации, които имат повече от едно бебе, е друг рисков фактор за ранно раждане.

здравето на майката. As we look at infection, anemia, hypertension, preeclampsia, eclampsia, cardiovascular, pulmonary disorders, and diabetes, all, if left untreated, can lead to an early delivery.

Then there, are maternal lifestyle issues, като физическа активност, история на злоупотреба с вещества или тютюнопушене, диета, тегло и стрес. Всички тези рискови фактори могат да се променят.

Има и специфични проблеми, като цервикални, маточни и плацентарни фактори, включително къса шийка, маточна хирургия, маточни малформации, вагинално кървене и плацента за предвиждане или разрушаване , което може да доведе до преждевременно раждане.

и накрая, феталните фактори, като наличието на вродени аномалии, ограничаване на растежа, фетални инфекции и фетален дистрес, могат да играят роля за доставяне на бебе рано.

Липса на пренатална грижа

MNT: Какво мислите, че стои зад това нарастване на степента на недоносеност?

dr. Гилори: Мисля, че е мултифакторно. Социалните детерминанти на здравето започват да играят основна роля, [особено] достъп до здравеопазване. Имаме майки, които не са застраховани.

Достъпът до здравеопазване [е] голям проблем за нашите майки. Без пренатална грижа няма да можем да се справим с многото рискови фактори, водещи до повече преждевременно раждания. И до днес виждаме майки, които нямат пренатална грижа.

Всъщност гледах данните и само 60% от нашите афро -американски майки не получават пренатална грижа през първия триместър.

Имахме възможности за разширяване на Medicaid, а в Тексас, както в САЩ, Medicaid плаща за 50% от доставките.

Друга причина, че преносацията е във възход е, че имаме An An An An An An An An Ane Ane Ane Ane An An An An An An An An An An An An An Ane, че имаме и е, че ние имаме и е, че имаме An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An An And, че имаме, че имаме и е, че имаме An An Увеличаване на майките над 35 -годишна възраст. Някои от тези майки използват асистирана репродуктивна технология, което може да доведе до множество гестации, друг риск от преждевременни раждания.

mnt: Изглежда много контраинтуитивен да не се грижи за пренатална грижа.

dr. Гилори: Точно! Ако искате здрава нация: Винаги сме знаели, че детската смъртност е най -добрият барометър за измерване на това колко добре се справя една нация.

Знаем, че преждевременните бебета имат най -висока заболеваемост и смъртност, особено тези, родени при по -малко от по -малко от 32 гестационни седмици.

„Експертиза в тези малки момчета“

mnt: Как се промени грижите за недоносените бебета по време на кариерата ви?

dr. Guillory: Основното предизвикателство първоначално беше оцеляването, предимно от синдрома на дихателния дистрес.

Подобрения в NICU с появата на лечение на повърхностно активното вещество и антенатална стероидна терапия за предотвратяване и лечение на неонатална дихателна дистрес доведе до намаляване на смъртността на недоносените бебета.

Сега се фокусираме върху други Условия, използвайки по -активен подход за управление на сепсис, некротизиращ ентероколит и др. С откриването на ползите от млякото [гърдата], оцеляването се подобри значително.

Днес ние не само искаме да подобрим оцеляването на бебетата, но ние искаме да се съсредоточим върху намаляването на заболеваемостта и подобряването на дългосрочните резултати от развитието.

mnt: Можете ли да ни кажете малко повече за това как се е променил фокусът?

Д -р Гилори: Има два аспекта на това. Едно преди раждането и едно след.

фокусираните промени за подобряване на резултатите са били както преди раждането (пренатално) след раждането (следродилно). Един важен аспект пренатално е да се гарантира, че тези високорискови бременности се грижат от лекарите на акушерството и/или медицината на майката, които ще доставят тези високорискови недоносени бебета при определени NICU, които могат да се грижат за тези бебета.

Знаем, че преждевременните бебета с висок риск, родени в центъра на грижите (вродените), справедливо от бебетата, родени извън центъра (изходно раждане).

Друг важен пренатален фокус от нашите акушерски партньори е използването на лечение на стероиди на майката преди раждането при 25–33 седмици бременност и 24–48 часа преди доставката на бременността.

Стероидите помагат бързо да развият белите дробове, подобрявайки оцеляването на недоносеното бебе. В допълнение, антенаталното лечение с стероиди понижава риска от интравентрикуларен кръвоизлив (IVH) и некротизиращ ентероколит (NEC) при тези бебета. Използването на антенатални стероиди е напреднало и подобри грижите за недоносени бебета.

След като успеем да намалим честотата на синдрома на дихателния дистрес с антенатални стероиди в преждевременната популация, ние насочихме вниманието си как да подобрим подобряване Резултати в рамките на NICU. Освен разработването на програми за намаляване на инфекциите в NICU и за намаляване на NEC с помощта на собственото мляко на майките или донорското мляко, разгледахме как да подобрим резултатите от най -малките бебета.

Малките бебешки единици се разработват в рамките на The Ниво IV единици на NICU в цялата страна. Нашето звено е специализирано в грижата за бебета, родени след по -малко от 28 седмици бременност или под 1000 грама.

Малкият бебешки екип се състои от обучени неонатолози, практикуващи медицинска сестра, дихателни терапевти, диетолози, фармацевти, социални услуги, управление на случаи и най -вече родители.

Това мултидисциплинарно сътрудничество, използвайки медицина, основана на доказателства, разработва насоки, стандартизирана и оптимизирана грижа за тази специализирана група бебета. Този семеен подход не само подобрява преживяемостта, но намалява заболеваемостта като NEC и IVH и подобрява невроразвиващите се резултати.

Нашата „работа се простира извън болницата“

mnt: Как изучавате дългото дългото -Герни резултати за недоносени бебета?

dr. Гилори: От съществено значение е да преминем нашите преждевременни завършили NICU в медицински дом и в програма за проследяване на NICU за наблюдение на техните медицински и развитие. Предизвикателството за проследяващите програми за новородени е конкуренцията с клинични услуги, необходими на недоносените бебета с налични ресурси, необходими за дългосрочни резултати от тези бебета.

Неотдавнашна статия на Джефри Хобар в използва фразата „Не само трябва да ги следвате, трябва да ги следвате.“ Обичам тази терминология.

Той основно казва, че носите отговорност към тези бебета, не само да помогнете за предотвратяване на преждевременни раждания, но вашата роля не завършва в NICU, осигурявайки най -новите технологии в грижата за пациентите.

Когато имате 23 или 24-седмици, работите практически, предоставяйки грижа за „най-съвременното изкуство“. Вие сте част от процеса на вземане на решения и имате задължение да следвате. Това означава следване чрез справяне с социалните детерминанти на здравето. Като се уверим, че ги изпращаме в медицински дом, където се спазват основните им етапи на развитието си.

Що се отнася до бебетата, родени на по -малко от 32 седмици, те имат повишен риск от увреждане на невроразвитието; когнитивен, начинът, по който мислят; мотор, начинът, по който вървят; емоционален с [неща като] аутизъм; и поведенчески с разстройство на хиперактивността на дефицита на вниманието (ADHD).

Понякога тези неща не се идентифицират, докато не са в училище. Следователно, ако не сте в състояние да ги следвате отблизо, може да пропуснете възможността да се намесите по -рано.

Например, педиатричното дружество AAP се бори, за да се увери, че държавните законодатели разпределят средствата Това е необходимо за програмата за интервенция в ранна детска възраст (ECI).

Едно нещо за грижата за недоносените бебета е, че трябва да разберете, че работата ви се простира извън болницата. Трябва да се измъкнем в общността, за да подобрим социалните детерминанти на здравето за нашите пациенти.

Включително родителите в дискусията

mnt: Как говорите с родителите на недоносени бебета?

dr. Гилори: Когато говорите със семействата, трябва да говорите честно. Трябва да говорите откровено и с прозрачност. Наистина трябва да сме отворени и да слушаме.

Не можете да скриете нищо; Трябва да им кажете какво знаете. Да бъдеш културно подходящ в нашата [комуникация] е важно. И така, когато говоря, честен съм с тях, аз съм откровен с тях, прозрачен съм с тях.

Тук, където имаме толкова разнообразно население, за нас е важно да запазим Линиите на комуникация са отворени. Ако не улесним ясната комуникация, [семействата] няма да ни разберат.

Така че, например, ако имам семейство, което говори различен език, имаме нужда от валидиран медицински преводач. Имам нужда от някой, който познава моята терминология.

Дори и днес, аз се уверявам, че имам медицински преводач, тъй като обсъждаме сложни проблеми и предоставям трудни новини.

Наистина завися от други членове на екипа, който е специално обучен да помогне. Трябва да внимаваме какво казваме и как се тълкува; Трябва да е културно подходящо, когато говорим със семействата си.

Другото е, че в отделението за грижа за семейството, както имаме в Тексас, е важно родителите да са част от Дискусията и частта от екипа.

И така, когато правим кръгове, те са наши партньори в екипа. Това е екип, в който родителите са споделени лицата, вземащи решения за детето си.

Ние вземаме много сериозни решения за живот и смърт всеки ден, но родителите трябва да участват в него като партньори. По време на преждевременното пътуване в NICU ще имате добри дни и ще имате лоши дни и ние минаваме до тяхната страна през двете.

Когато говорим с родители, трябва да сме там, винаги на разположение на тях. Трябва да сме на разположение по време на добри времена, за да говорим с тях, но особено в лоши времена. Трябва да сме сигурни, че отговаряме на техните въпроси и ги актуализираме, когато бебето наистина се разболее.

Те трябва да видят, че сме в леглото 24/7, което сме на ниво 4 единица.

Подкрепящи семейства по време на пандемията

MNT: Какво могат да направят другите членове на семейството, за да подкрепят родителите?

dr. Гилори: Това е интересен въпрос. Те трябва само да са там, за да подкрепят родителите по начина, по който родителите искат да бъдат подкрепени.

Родителите обикновено ще идентифицират от какво се нуждаят. Трябва да сте ресурсът, от който се нуждаят и те да се идентифицират. Хората могат да правят различни неща, например, да предлагат подкрепа, като предоставят транспорт, грижи за деца за братя и сестри, вечери и т.н. По принцип попитайте какво мога да направя, за да помогна и след това да уважавам техните желания.

Някои от тези [проблеми] са много лични. Така че мисля, че трябва да познавате семейството си. Членовете на семейството не трябва да се налагат на родителите, а да бъдат там, също като семейство.

Бъдете там, за да ги обичате и да ги слушате, не винаги да давате съвети, освен ако не го поискат. Бъдете там в подкрепа на семейството с каквито и да е ресурси, от които се нуждаят.

mnt: Как родителите ви са се справили с ограниченията, въведени за Covid-19?

dr. Guillory: [Covid-19] направи родителските посещения наистина предизвикателни.

Трябваше да наложим много строги правила, понякога само с един посетителе разрешен. Можете ли да си представите как това се отрази на нашите родители?

Това беше едно от първите неща, които променихме [след като успяхме да променим.]

Трябва да бъдем внимателни, когато правим да направим тези правила и решения. Наистина трябва да разберем не само как се отразява на цялата болница, но и как се отразява на семействата.

По време на разрешените двама посетители използвахме увеличение и видеоклипове, за да общуваме с допълнителни членове на семейството.

[Интересното е, че] никой не се оплака от това, че братята и сестрите не могат да влязат. [Преди пандемията] имахме екип за детски живот, който се грижеше за братята и сестрите. Бихме говорили с тях за очакванията за голям брат или голяма сестра в часовете по братя и сестри.

Всичко това беше на мястото си преди Covid-19 и нямам търпение да се върна към това отново.

„Кой ще говори за тях?“

mnt: Какви мерки за обществено здраве или интервенции ще имат значение за социалните детерминанти на здравето, които влияят на недоносеността?

dr. Гилори: Има множество интервенции, които могат да се справят с кризата на общественото здраве на недоносеността.

Като неонатолог, в началото на тях разпознах непропорционално високите рискове от преждевременно раждания при черни майки. Знаех, че трябва да се справя с този проблем, преди бебетата да пристигнат в нашия NICU.

За да помогна за идентифицирането на проблема и да определя решенията, аз се подготвих със стипендия за здравна политика на Робърт Ууд Джонсън и магистърска степен на публичен Halth (mph). Това доведе до развитието на проекта за ново начало на Honey Child, който има за цел да намали високия риск от недоносена в афро-американската общност.

Honey Child New Beginnings е пренатална програма за здравно образование и менторство, основана на вярата. Програмата се отнася до специфичните нужди на афро-американските майки, съчетани с културно значима учебна програма с практически дейности, които подкрепят положителното здравно поведение. Програмата разгледа пет основни интервенции за намаляване на недоносеността:

  1. Подобрен достъп до пренатална грижа с насоки, предоставени от треньор

2. Увеличете приема на плодове и зеленчуци, осигурете образование за хранене, демонстрации на класове за готвене и осигурете обиколки за пазаруване на хранителни стоки за подобряване на факторите на диетата и затлъстяването, които водят до недоносеност. За да противодействат на хранителните пустини, участниците отглеждаха собствената си градина на църковните площадки.

3. Осигурете класове за упражнения и техники за релаксация, за да помогнете на майките да увеличат физическата активност и да намалят стреса.

4. Наставничество едно на едно, за да се уверите, че имат подходящо жилище.

5. Осигурете подкрепа на нашите студенти, за да се уверят, че не изостават в училище.

6. Предоставете образователна учебна програма, която да включва грижа за новото си бебе.

Затова разработихме село на доверие около нашите майки. Тъй като тази програма беше базирана в църковна обстановка, за разлика от безвъзмездните средства, нямаше крайни дати. Стана мисия на църквата. Тази програма намали степента на недоносеност от 18% на 9% при черните майки в Хюстън.

Да имаш преждевременно бебе е „пътуване“

mnt: Представям си, че вашата работа вероятно е една от тях на най -трудните работни места в света.

dr. Гилори: Мисля, че просто трябва да имаш силна вяра лично, за да можеш да го правиш ежедневно.

Имаме отличен NICU в Тексас Деца. Единственото нещо, което виждам, че винаги ми е успокояващо е, когато мама казва лека нощ и знае, че може да се отдалечи, знаейки, че бебето й е в добри ръце.

Когато видя майка, която не може да си тръгне , и тя спи тук ден и нощ, тогава наша работа е да се уверим, че тя знае [тя може да ни се довери.] Това може да не й казваме; Това е нещо, което тя трябва да види. Така че, може да се наложи да работим малко по -трудно с тази майка.

Пътуване е да имаме преждевременно бебе, което може да е в болницата за 3–6 месеца. Ще имате някои наистина добри и лоши дни, ще видите усмивки, ще видите сълзи. Трябва да се приспособим към това и да сме готови, независимо какво може да донесе денят.

mnt: Какво искате да знаят родителите с недоносени бебета?

dr. Гилори: Единственото нещо, което искам да знам, е, че имат екип от лекари, медицински сестри и съюзнически членове на здравето, които се грижат за бебето си и че те, родителите, също са част от този екип.

[Целият екип] иска да даде на детето си възможно най -доброто медицинска помощ. Но те също искат най -добрият възможен резултат за детето. И това е, което работим за ден и нощ.

Има хора, които се дърпат за тях, които ще ходят с тях през тази много трудна разходка. Те ще имат тази подкрепа от своя медицински екип.

mnt: Има ли нещо друго?

dr. Гилори: Написах статия преди 10 години. В него пише: „Виждам ежедневно усложненията от това да се роди преждевременно. Като лекари трябва да правим повече. “

[10 години по -късно], казвам същото.

mnt: Обзалагам https://harmoniqhealth.com/bg/prostamin-forte/ се, че правите всичко, което можете.

dr. Гилори: Да, но не е достатъчно. Ако все още виждате едно бебе да умре, тогава не е достатъчно.

неуморен защитник

Изненадващо, успяхме да преминем през цялото интервю без нито един от звъненето на д-р Гилори.. Гилори, ясно е колко дълбока страстта й да се грижи за преждевременните бебета. Тя е неуморен защитник на бебета, майки и техните семейства, работещи за най-добрите възможни дългосрочни резултати за недоносени бебета.

С това д-р Гилори напусна да се върне в отделението, за да се грижи за The Малки бебета в нейните грижи.

  • Педиатрия/детско здраве
  • Бременност/акушерство

Contents