Какво да се знае за лимфома на етап 4

Какво да се знае за лимфома на етап 4

Какво да се знае за лимфома на етап 4

Етап 4 Лимфом се случва, когато ракът се е разпространил в далечна част на тялото извън лимфната система, като гръбначния мозък, белите дробове или черния дроб.

Лимфомът е рак, който произхожда от вид бели кръвни клетки, наречени лимфоцити. Тези клетки пътуват през лимфната система, която е част от имунната система на тялото. Както при много ракови заболявания, има четири етапа на лимфома.

Етап 4 (iv) Лимфомът често е лечим. Прогнозата на човек зависи от много фактори, които включват вида на лимфома и възрастта на индивида.

В тази статия обсъждаме различните видове лимфом, включително техните симптоми, лечение и оценка.

Видовете лимфом от етап 4

лимфомът е терминът, който хората използват за описване на рак, който се развива в лимфната система. Има два основни типа лимфом: лимфом на Ходжкин и неходжкинов лимфом.

Ходжкинов лимфом

Отличителната черта на лимфома на Ходжкин е наличието на клетки на тръстика-sternberg, които са зрели имунни клетки от тип В, ​​които са станали ракови.

Приблизително 95 процента от лимфомите на Ходжкин са класически лимфом на Ходжкин, от които има четири подтипа:

 • Нодуларна склероза
 • Смесена клетъчност
 • Богатите на лимфоцитите
 • Лимфоцит-изчерпана

Около 5 процента от хората с ходжкинов лимфом имат нодуларен лимфоцит-предоминиращ ходжнов лимфом.

Всеки различен подтип на лимфома на Ходжкин има уникални характеристики, които ще определят възможностите му за лечение.

Неходжкинов лимфом

неходжкинов лимфом, за разлика от лимфома на Ходжкин, може да идва от имунни клетки от тип В или Т-тип. Той може да се образува и в лимфните възли и други органи, като стомаха, червата и кожата.

Има повече от 90 вида неходжкинов лимфом и е възможно да ги класифицирате по различни начини.

Например, лекарите могат да класифицират неходжкинов лимфом като Т-клетъчна или В-клетка, според вида на лимфоцитите, които https://harmoniqhealth.com/ засяга. Алтернативно, те могат да опишат лимфома като индолентен или агресивен, за да отразяват колко бързо расте и се разпространява.

Както при лимфома на Ходжкин, видът на неходжкинов лимфом ще определи лечението.

Ходжкинов лимфом и неходжкинов лимфом споделят много от същите симптоми. Някои симптоми възникват, когато заболяването засяга органи извън лимфната система, като стомаха или белите дробове.

Симптомите на етап 4 лимфом могат да включват:

 • Увеличени лимфни възли под кожата
 • Childs
 • Загуба на апетит
 • Сърбеж
 • Устойчива кашлица
 • задух на дишане
 • Болка в гърдите
 • корем на корема
 • Ранна ситост
 • Лесно натъртване или кървене
 • Чести инфекции
 • Гадене или повръщане

Група симптоми, наречена „B симптомите“ допринасят за стадирането както на ходжкин, така и на неходжкинов лимфом. Наличието на тези симптоми възниква при по -напреднало заболяване и те включват:

 • Неволна загуба на повече от 10 процента от телесното тегло в рамките на 6 месеца
 • Треска, която идва и отива и отива Без инфекция
 • Намаляване на нощните изпотявания

лечение

Лечението на лимфома от етап 4 ще зависи от вида на лимфома, който човек има, Тяхната медицинска история и кои органи засяга.

Ходжкинов лимфом

Лечението за етап 4 Ходжкин лимфом обикновено включва множество цикли на химиотерапевтични лекарства.

Химиотерапевтичните комбинирани лекарства могат да включват:

 • ABVD, който е предпочитаният режим и се състои от доксорубицин, блеомицин, винбластин и дакарбазин.
 • Beacopp, който включва блеомицин, етопозид, доксорубицин, циклофосфамид, винкристин, прокарбазин и преднизон. Лекарите резервират този режим за хора със специфични характеристики. Той е ефективен, но е по -рядко срещан вариант поради рисковете, които носи вторична левкемия и безплодие.
 • Stanford V, който включва мехлоретамин, доксорубицин, винбластин, винкристин, блеомицин, етопозид и преднизон. Лекарите обикновено не използват този режим.

Лекар може да препоръча лъчева терапия за хора, които имат големи маси или доказателства за остатъчни заболявания при последващи сканирания.

Те могат да предложат и други методи за лечение, включително трансплантация на стволови клетки или алтернативни лекарства или комбинации от лекарства.

Неходжкинов лимфом

Стандартен режим на комбиниране на химиотерапия, който лекарите често използват за лечение на неходжкинов лимфом, е известен като CHOP. Този режим включва лекарствата циклофосфамид, доксорубицин, винкристин и преднизон.

За агресивни видове неходжкинов лимфом, лекарят може да добави имунотерапевтично лекарство, наречено ритуксимаб към режима на CHOP. Тази комбинация повишава ефективността на лечението и потенциално може да излекува неходжкинов лимфом.

Онкологът може да препоръча и други лекарства, които атакуват раковите клетки по различни начини или алтернативни лечения, като радиация или трансплантация на стволови клетки.

перспективи

непрекъснатото подобряване на наличните възможности за лечение означава, че понякога лекарите могат да излекуват лимфома на етап 4, в зависимост от вида и рисковите фактори на човек. Ако лечението не е възможно, лечението има за цел да управлява симптомите на човек и да поддържа качеството им на живот.

Степента на оцеляване

процентът на оцеляване осигурява на хората по -добро разбиране за това колко вероятно е лечението да бъде успешно за техния тип и стадий на рак.

Степента на оцеляване са оценки, които варират в зависимост от етапа на рак. Важно е да се отбележи, че всеки е различен и много хора могат да живеят много по -дълго, отколкото предполагат тези оценки.

Като цяло, 5-годишният процент на преживяемост за лимфома на Hodgkin на етап 4 е 65 процента. Следните рискови фактори влияят на прогнозата на човек и могат да направят лимфома по -тежък:

 • Наличие на сим симптоми
 • На над 45 години
 • Да бъдеш мъж
 • Наличието на специфични броя на белите и червените кръвни клетки

Общият 5-годишен относителен процент на преживяемост за всички хора с диагноза на лимфома, който не е ходжин, е 71 процента.

Относителната степен на преживяемост сравнява хората с това заболяване с тези без нея и те се различават значително за различни видове и етапи. Много фактори могат да повлияят на процента на оцеляване. Човек трябва да обсъжда специфичните си рискови фактори със своя лекар.

Резюме

лимфомът е рак на лимфната система. Лимфом на етап 4 означава, че ракът се е разпространил в орган, външен към лимфната система.

Степента на оцеляване варира значително в зависимост от рисковите фактори на индивида и вида на рака. Скоростта на преживяемост на лимфома от етап 4 е по -ниска от тази на другите етапи, но лекарите могат да излекуват състоянието в някои случаи.

Хората с диагноза лимфом от етап 4 трябва да обсъждат възможностите си за лечение и перспективи със своя лекар. Лечението на това заболяване изисква съвместен подход от лекари, медицински сестри, социални работници, съветници за психично здраве и социална подкрепа.

 • Ракът/онкологията

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата