Кажете им, че симптомите Ви съвпадат с тези на COVID-19

Кажете им, че симптомите Ви съвпадат с тези на COVID-19

Кажете им, че симптомите Ви съвпадат с тези на COVID-19

Ако тези мерки ви карат да се чувствате по -добре, тогава вероятно се справяте със сезонни алергии.

Но имайте предвид, че симптомите на сезонна алергия ще ви накарат да докосвате лицето си по-често-издухване на носа, триене на очите-и това може да ви изложи на по-висок риск от прехвърляне на микроби, включително коронавирус, във вашата система.

Поради това Райт предлага често да миете ръцете си, да кихате в салфетка или ръкав вместо в ръцете си и да използвате кърпичка само веднъж, преди да я изхвърлите.

Ключови вкъщи

Имате ли температура? Приблизително четирима от пет души с COVID-19 имат треска, така че това е знак за опасност. Няма температура? Проблемът ви може да е алергия. Ако имате кашлица, суха ли е (не отделя слуз или храчки) или мокра? Сухата кашлица е често срещан симптом на новия коронавирус; мокрото може да се дължи на постназално капене от сезонни алергии. Чувствате ли се по -добре, след като сте взели лекарства за алергия? Това е знак, че алергиите – не COVID – са виновни за вашите симптоми.

Може да е настинка

Имайте предвид, че ако не се чувствате добре, може да настинете. Коронавирусът е най -важният за всички, с основателна причина, но ние излизаме от година на силен стрес, който се отразява на имунната система.

„Някои хора, които не са били настинки от години, може да са по -уязвими към тях, ако имунитетът им е повлиян от фактори като стрес“, казва д -р Омид Мехдизаде, отоларинголог и ларинголог в Тихоокеанския център за очи, уши и черепи в Тихоокеанския институт по неврология в Лос Анджелис. „Това може да се сбърка с COVID или сезонни алергии. ”

Настинки могат да се случат дори ако носите маска, когато излизате-въпреки че носенето на маска и честото миене на ръцете намаляват честотата, добавя д-р Мехдизаде.

Вижте Вашия лекар безопасно

Ако се притеснявате за някакви симптоми, които може да изпитвате, и искате лекар да прецени, съветът от здравните специалисти и Центровете за контрол и превенция на заболяванията е да се обадите предварително на вашия доставчик на първична медицинска помощ или лечебно заведение и да опишете как чувстваш се по телефона. По този начин можете да бъдете насочени към правилното място – например в клиника за спешна помощ, а не в спешно отделение – или може да бъдете посъветвани да останете вкъщи, да си починете и да пиете много течности за няколко дни, след което да се обадите отново ако се влошите.

Това помага да се предотврати разпространението на вируса и позволява на здравните работници да се подготвят за вашето посещение, обикновено като ви насочат към защитена зона.

Но ако имате животозастрашаваща спешна ситуация като краен недостиг на въздух, обадете се на 911. Уведомете ги, че симптомите ви съвпадат с тези на COVID-19.

Можете ли все пак да получите помощ от алерголог?

Въпреки че през последната година клиники са въвели множество защитни мерки, за да могат пациентите да се наблюдават безопасно, хората с интензивни сезонни алергии все още могат да изпитват нежелание да направят лично посещение.

За щастие има възможности, казва д -р Джефри Фактор, доставчик на здравни услуги в Центъра за астма и алергия в Кънектикът в Западен Хартфорд. Например, много хора се чувстват комфортно през изминалата година с изчерпателни срещи по телемедицина.

„Телездравето вече е широко достъпно и всички го използваме“, казва д -р Фактор. „Разбира се, това не е толкова добро, колкото лично посещение, но все пак ви позволява да бъдете„ видяни “от вашия доставчик на здравни грижи и да получавате рецепти, когато имате нужда от тях. ”

Ако се нуждаете от алергични снимки, може да е необходимо лично посещение. Медицинските практики са измислили как да премахнат претъпканите места за чакане. Например, офисът на Factor определя срещи далеч един от друг, така че пациентите да не се срещат с други пациенти.

СВЪРЗАНИ: Най -добрите приложения за телемедицина, които да се използват по време на пандемията от коронавирус

Проследявайте симптомите на алергия за по -добра представа 

Наред с проверката при Вашия лекар, има и други стратегии, които можете да използвате в момента, за да получите представа за симптомите на алергия.

Райт предлага да се води дневник за симптоми, възможни задействания и подробности, като например дали прозорците са отворени, когато симптомите започнат, времето на деня, когато симптомите са по -лоши, времето, вашата диета, сън и продължителността на времето между приемането на алергия лекарства и когато почувствате облекчение.

Например, може би имате симптоми, ако ходите да бягате следобед – с подходящо социално дистанциране и маски, разбира се – но не, ако тръгнете рано сутрин или вечер. Или може би симптомите ви са ужасни, когато не сте спали добре или преяждате със солени карантинни закуски (без преценка!), Но те са по -леки, когато сте получили стабилни осем часа и се храните по -балансирано.

„Самият аз страдам от алергии и този вид регистриране ми помага да се чувствам по -контролиран, особено в момента“, казва Райт. „Когато документирате такива неща, можете да започнете да виждате модели, които биха могли да ви помогнат да контролирате алергиите си и наистина просто да се почувствате по -здрави като цяло. ”

СВЪРЗАНИ: Най-добрите лекарства без рецепта за облекчаване на сезонните симптоми на алергия

Регистрирайте се за нашия бюлетин за актуализации на коронавируса!

Най -новото в коронавируса

Безопасно ли е да прегръщате в частично ваксиниран свят?

Може би не сте прегръщали родителите си или баба и дядо повече от година. Безопасно ли е да стигнете, ако всички са ваксинирани срещу COVID-19. . .

От Беки Ъпъм, 28 април 2021 г.

Пандемията изостря проблемите с психичното здраве при американците, които нямат храна

Броят на домакинствата, които се борят с хранителна недостатъчност, е намалял в Съединените щати, но се е върнал към нивата на Голямата рецесия по време на пандемията. . .

От Захари Смит, 26 април 2021 г.

Проследете Vax: Купувач Внимание: Борба с измамите с ваксини срещу COVID-19

Ваксините са безплатни в Съединените щати, но това не спира лошите актьори да се опитват да ви убедят в противното.

От Серена Маршал, 22 април 2021 г.

Проследете Vax: Дали жените изпитват COVID-19 и ваксините различно от мъжете?

Жените са особено силно засегнати от самия вирус и страничните ефекти от ваксините.

От Серена Маршал, 22 април 2021 г.

Проследете Vax: Разбиране nanovein коментари на причините за колебанието на ваксината срещу COVID-19

Защо някои хора не са склонни да запретват ръкави и какво лошо има в това да искат да бъдат напълно информирани?

От Серена Маршал, 21 април 2021 г.

Проучването показва някои витамини и добавки, свързани с намален риск от COVID-19 при жените

Все още не изтичайте в аптеката, за да се запасите – данните от проучването далеч не са убедителни, казва изследователският екип.

От Кармен Чай, 20 април 2021 г.

Ваксинирани срещу COVID-19, но все още притеснени? Не си сам

Чувствате ли се на ръба дори след като сте получили ваксината срещу COVID-19? Експертите казват, че това е естествено. Ето защо – и какво да направите по въпроса.

От Кейтлин Съливан, 16 април 2021 г.

Защо жените от поколение X не са спали добре по време на пандемията

Генералът Xer Ada Calhoun написа книга за това защо много жени като нея са склонни да се сблъскат с уникална криза на средната възраст. Тогава глобална пандемия удари. Ето нейното мнение за това как. . .

От Аби Елин, 9 април 2021 г.

COVID-19 ли е причината да губите коса?

Ако откриете, че отделяте нишки, стресът от COVID може да е виновникът.

От Джесика Мигала 30 март 2021 г.

Проследете Vax: Работи ли системата за безопасност на ваксините COVID за проследяване на страничните ефекти?

Здравните агенции продължават да следят безопасността на ваксините, но кога данните им ще бъдат достъпни за обществеността?

От Серена Маршал, 29 март 2021 г. Вижте всички

Добре дошли отново в Track the Vax, седмичен подкаст от Everyday Health и MedPage Today, в който разговаряме с водещи експерти, представители на фармацевтични компании, лекари и пациенти за най-новите новини и наука зад надпреварата за ваксина срещу COVID-19.

Почти 1. 5 милиона американци се ваксинират всеки ден срещу COVID-19. И все пак, алергичните реакции накараха някои хора да се запитат дали трябва да получат ваксината. Оскъдните данни за уязвимите популации, събрани от клинични изпитвания за одобрените понастоящем ваксини, означават, че не знаем напълно как ще реагират тези с определени състояния.

Означава ли това, че хората с алергии или състояния като ХИВ, множествена склероза или рак трябва да предадат изстрела? Ами бременните жени?

Барбара Александър, доктор по медицина, специалист по инфекциозни заболявания в Университета Дюк в Дърам, Северна Каролина, и настоящият президент на Американското дружество по инфекциозни болести се присъединява към нас, за да проучи кой трябва да получи снимката.

Марк Турентин, доктор по медицина, професор в Медицинския колеж в Бейлор в Хюстън и съпредседател на Американския колеж по акушерство и гинекология (ACOG) Експертната работна група по COVID-19 OB също се присъединява, за да обясни дали ваксината е безопасна за бременни и кърмещи жени.

Слушайте и в Apple, Stitcher, Spotify или Google, за да не пропуснете следващия епизод. И ако харесвате това, което чувате, петзвездната оценка е много полезна за нас, за да проследим Vax!

Бележка на редактора

От Дон Рауф

В този епизод на Track the Vax, Серина Маршал разговаря с д -р Барбара Александър, специалист по инфекциозни заболявания в университета Дюк в Дърам, Северна Каролина, и настоящия президент на Обществото за инфекциозни болести на Америка, относно безопасността на наличния в момента COVID -19 ваксини, както и потенциални алергични реакции и странични ефекти, които те могат да причинят.

Маршал също говори с д -р Марк Турентин, професор в Медицинския колеж в Бейлор в Хюстън и съпредседател на Американския колеж по акушерство и гинекология (ACOG), относно това колко безопасна е ваксината за бременни и кърмещи жени.

Странични ефекти и реакции на ваксината

Тъй като милиони американци получават ваксина срещу COVID-19 всяка седмица, постъпват доклади относно странични ефекти. В по-голямата си част Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщават, че страничните ефекти от Pfizer-BioNtech или Moderna са относително незначителни. Най-честите нежелани реакции са болка и подуване на мястото на инжектиране и грипоподобни симптоми, като треска, втрисане, умора и главоболие.

Д -р Александър отбелязва, че докато повечето хора „нямат прекалено голяма реакция“ след първия изстрел, втората доза може да е по -вероятно да предизвика „болка, умора, главоболие и миалгии или мускулни болки“, които обикновено отшумяват в рамките на два или три дни.

„Когато тялото получи тази втора доза, тя наистина се увеличава“, казва тя. „Той наистина е готов да действа срещу антигена, който ваксината осигурява. Това е възпалителен отговор от организма. ”

Реакцията обаче е естествен знак, че инокулацията започва и имунната система на организма изгражда защита срещу вируса.

Тежки реакции могат да възникнат, но са били малко

CDC е получил някои съобщения за хора, които са имали не тежки алергични реакции в рамките на четири часа след ваксинацията, като копривна треска, подуване и хрипове (дихателен дистрес). Здравната агенция също научи за няколко тежки алергични реакции, известни като анафилаксия, след ваксина срещу COVID-19.

Докато Александър предупреждава, че анафилаксията е проблем, тя цитира цифри, показващи, че честотата на анафилаксия е около пет случая на милион дози от ваксината Pfizer и около 2.8 случая на милион дози от ваксината Moderna.

„Шансът да получите анафилактична реакция е много, много малък“, казва тя.

Александър също така подчертава, че хората с алергии обикновено не са изправени пред по -голяма заплаха, що се отнася до имунизациите. „Хората имат алергии към много различни алергени: различни хранителни продукти, пърхот на домашни любимци, пчелна отрова или дори латекс; но нищо от това не е противопоказано “, казва тя.

Статия, публикувана през декември 2020 г. в Science, посочва, че ваксината Moderna съдържа съединението полиетилен гликол (PEG), което се намира в много лекарства, които са предизвикали анафилаксия, но никога преди не са били използвани в одобрена ваксина. Хората може да искат да се консултират с лекар, ако са имали известна свръхчувствителност към PEG или полисорбат (който не е във ваксините, но е тясно свързан с PEG).

Александър предупреждава, че хората, които са имали алергични реакции към тези съставки в миналото, трябва да продължат внимателно, когато става въпрос за ваксинация срещу COVID. Тези, които се притесняват за сериозна алергична реакция, все още могат да бъдат ваксинирани, но може да се наложи да го направят в център, който е оборудван да ги лекува незабавно, ако развият анафилаксия.

Тя добавя, че ако Джонсън Ваксината на Джонсън е одобрена, тя може да представлява по -малък риск от алергични реакции, тъй като използва аденовирусна векторна платформа, която вече е била използвана безопасно в много други ваксини. Ваксините Pfizer и Moderna използват платформа иРНК, нов тип генетична технология, която учи нашите клетки как да произвеждат протеин, който задейства имунен отговор в тялото ни.

Имунокомпрометираните популации, като хора, живеещи с HIV инфекция, пациенти с рак, получаващи химиотерапия, и реципиенти на трансплантирани органи, може да нямат стабилен имунен отговор към ваксината. Тези популации обаче са изложени на висок риск от тежко заболяване, свързано с COVID-19, така че д-р Александър и други експерти в областта на общественото здраве препоръчват те да получат ваксината.

„Не сме виждали никакви сигнали, че тези ваксини не са безопасни при тези популации“, казва тя. „Дори малка степен на отговор на ваксината може действително да попречи на тези хора да развият тежка инфекция с COVID и да умрат. ”

Отстраняване на опасенията във връзка с ваксините сред бременните жени

Друга популация с опасения за безопасността са бъдещи майки и новородени майки, които се питат как ваксините Pfizer и Moderna могат да повлияят на тях или на новороденото им. Несигурността идва от недостиг на изследвания върху тези групи жени.

„Дори преди изпитванията за ваксина срещу COVID-19, бременните жени традиционно са изключвани от клиничните изпитвания на нови лекарства и ваксини“, казва д-р Turrentine. „И така, имаме тази ситуация, в която проведохме тези две големи плацебо контролирани рандомизирани клинични проучвания, като по същество нямаше бременни жени или жени, които кърмят. ”

Съветите на обществените здравни органи са объркващи, според Торентин. В края на януари Световната здравна организация (СЗО) публикува информация за ваксината Moderna, изрично посочваща, че „има много малко данни за оценка на безопасността на ваксините по време на бременност. “Но тъй като няма” специфични рискове, които да надвишават ползите от ваксинацията за бременни жени “, здравната организация посъветва бременните жени с висок риск от излагане на вируса (като здравните работници) или тези, които имат съпътстващи заболявания, които допринасят за рискът им от тежко заболяване “може да бъде ваксиниран след консултация с техния доставчик на здравни услуги. ”

Все пак СЗО не одобри ваксина срещу COVID за всички бременни жени. Въпреки че CDC не препоръчва напълно ваксината на тези жени, предупреждава, че бременните жени с COVID-19 имат повишен риск от тежко заболяване, а вирусът може също да увеличи шансовете за неблагоприятни резултати от бременността. Американският колеж по акушерство и гинекология публикува политика, според която ваксините срещу COVID-19 не трябва да се отказват от бременни жени или кърмещи жени, които иначе отговарят на критериите за ваксинация.